Reklama
 
Blog | Hana Deutschmann

Podkarpatská Rus našich dědů

Malý, poněkud zpožděný dodatek k reportáži o Podkarpatské Ukrajině v Respektu 44. Procestovala jsem tento zapomenutý kraj hned v roce 1992. V zaprášených venkovských obchůdcích jsem marně hledala turistické pohlednice. Místo nich jsem objevila staré pohlednice z doby Rakousko-Uherska a mohla tak založit malou sbírku. Několik ukázek v tomto článku. Pro mne je to zároven "průba "nového-starého" blogu.

uzgorodsyn.kl.jpg

 

mukacevo.kl4.jpg
mudacevo.kl.jpg

 

uzgorid2kl.jpg

 

Reklama

uzgorodsyn.kl.jpg
rutensti.kl.jpg

 

rutenove.kl.jpg

 

detikl.jpg

 

rut.jizba.kl.jpg

 

Na konec bych chtěla jen podotknout, že tahle cesta po Ukrajině a Moldávii byla daleko dobrodružnější a obtížnější než všechny moje asijské a jiné cestování. Ale také neskonale zajímavější. Snad největší apel na důvtip, schopnost improvizace a rychlé reakce byl tenkrát přechod hranic z Užgorodu na Slovensko. Takový chaos jsem nezažila snad ani v Indii. A rozpoznat koho, kolik a jakým způsobem podplatit, abych vůbec měla šanci tuto zemi opustit, to byla úplná diplomacie. Nebýt těhle "pašeráckých" hranic, jistě bych se do těch stepí a ospalých městeček ještě jednou vrátila.

 

obchodnici.jpgobchodnici2.jpg 

To jsou židovští obyvatelé Haliče. S láskou popisuje pražský židovský spisovatel Jiří Langer, který mezi nimi douho žil, ve své knize "Devět Bran" jejich bídný a přece tak bohatý život.