Reklama
 
Blog | Hana Deutschmann

Stalo se to jedné jarní neděle a nikdo tomu nemohl uvěřit!

Je to možné? Co kdo pamatoval, celá desetiletí, vládla ve spořádané a pilné zemičce Švábů, v Baden-Wuerttembergu, konzervativní křesťanská strana CDU. Byla to už takřka tradice. Lidé se rodili, pracovali a stárli, svět kolem mohl dělat kotrmelce, ale v tomhle švábském státečku to drželi po staru. Koho volil otec, ten byl dobrý i pro syny. Pak přišel internet a zmizely hranice, v éteru i v hlavách. Na nic už nebylo spolehnut. 7. březena 2011 se ve švábské zemičce obrátilo všechno vzhůru nohama. Zelení do zemského parlamentu! Po 60ti letech samovlády Křesťanských demokratů. Zázrak? Ne, zázraky se nedějí, ale lidé se mění a učí. Zelení se učili a poučili.

Byla krásná jarní neděle, člověk by myslel, každý spěchá jen a jen do přírody. Tuhle neděli 27. března neměl ale nikdo na nějaké výlety ani pomyšlení. Byly volby a ve Stuttgartu byl snad každý na nohou. Desetitisíce občanů se v této jarní neděli mačkají v ulicích Stuttgartu. Před stranickou centrálou Zelených je hlava na hlavě. Nálada je napjatá, město vře, všude smích a hlahol, bubny podněcují nažhavenou náladu. Nemůžeme se dočkat, kdy už přijdou první výsledky.

 Přesně v 18 hodin se objevují první spolehlivá čísla: Černí jsou dole, Zelení nahoře. Vypukl nepředstavitelný jásot. Lidé, staří i mladí, se objímají, vytahují flašky, někdo mi vrazil do ruky pohárek se sektem, všude přípitky na zelenou budoucnost. Mnozí brečeli jako děcka. Nedaleko stál známý a zasloužilý politik od Sociálních demokratů, starší pán, a nestyděl se za svoje slzy. Po 60ti letech čerstvý vzduch, první zelený ministerský předseda.

Až doposud jsem ve Stuttgartu nikdy nezažilo tak zoufale napínavé volby, jako v tomto březnu. Černí, v každém slova smyslu, Křesťanští demokraté, kteří seděli nekonečná léta jako přilepení na vládnoucích seslích v zemském parlamentu, byli stále nesnesitelnější, arogantnější. Přesto jsme se neodvažovali doufat, že se něco změní. Pořád se oficiálně tvrdilo, že ‚lid‘ je spokojený, naše země patří k těm nejbohatším v republice, tisk pokrytecky oslavoval dobrou ekonomiku a kryl veškerou korupci a lži těch nahoře. Dole zatím rostl odpor a nespokojenost. Ti nahoře byli už dlouho pro tento ‚spokojený‘ lid ‚mappia‘ – podle ministerského předsedy Mappuse a jeho mafiánů a pondělní demonstrace proti jejich politice, při kterých jsme z plna hrdla skandovali „Mappus weg“ a „mappschalten-abschalten“, se staly tradicí.

Reklama

Teď jim občané předložili účet. A neuvěřitelné – vítěz byla strana Zelených, prý houfec zmatkařů a modrookých idealistů, kterou tihle okravatovaní profíci celá léta opovrhovali. Jo, čím kdo zachází, tím také schází, v tomto případě to byla zaslepená arogance usedlých a zasedlých partajníků. Prostě si nevšimli, že se mění nejen lidé okolo, ale i partaje a jejich vlastní voliči.

První reakce v tisku – údiv – to by do Švábů nikdo neřekl. Zelené nevolili jen ‚měšťáciˇ, ale také spousta venkovanů a sedláků. Lidé na německém jihozápadě jsou spíše opatrní, poklidní a hlavně velmi pragmatičtí. ‚Jejich‘ politici musí vědět, kde stojí kostel a kde je hospoda, musí umět přiložit ruku k dílu a ne jen žvanit. A přesně takový je budoucí zelený „otec země“, 62roční katolík, učitel, dokonce člen v tradičních spolcích ve vesnici, kde se svou rodinou žije. Prostě jeden ‚z nás‘, a přesto nebo právě proto, jeden ze zakladatelů Zelené strany.

Již před 10ti lety napsal článek: „Jak konzervativní musí být Zelení? Proč nemůže být žádná ekologická strana levá.“ 
  A už před volbami věděl: „Podle mého mínění jsou mezitím Zelení v Baden-Wuerttembergu právem jedinou opravdovou konzervativní stranou. Chceme zachovat náš svět a jeho dobré staré hodnoty.“

Vítězství Zelených ve volbách v Baden-Wuerttembergu potvrdila jeho slova. Strana změnila svoji strategii a zaměřila svoji politiku spíše do středu, z rebelů se stali solidní politici, kteří jsou -doufejme- schopni také odpovědně vládnout. Už se objevily nové pojmy jako ‚zelená průmyslová politika‘, ať už to znamená cokoliv. Lehké to nebude, zdědí zkostnatělou byrokracii a v úředních jizbičkách panuje nechuť k jakýmkoliv změnám.

Německý tisk oštemploval Zelené jako novou lidovou stranu a nemohl je více vystrašit. Dechovka, starší pánové s půllitrem, chórující dámy a úlisní mladí kariéristé – ne, proboha, nejsme žádná volkspartei. Ať tomu říká každý jak chce, jedno je jisté: ve Stuttgartu volili ‚zeleně‘ lidé, kteří tradičně a rodinně volili vždy jen ‚černě‘. Zelení získali důvěru nejen mezi levými studenty a učitely, ale jejich práce přesvědčila také sedláky ve Schwarzwaldu a dokonce majetní občané ztratili svoje obavy, že jim ‚ti levičáci‘ vezmou jejich vilky.  Politolog Hans-Georg Wehling považuje Zelené za „přirozené nástupce Křesťanských demokratů“. Snad má pravdu.

A ta tolik diskutovaná integrace neněmeckých občanů? Švábové udělili v těchto volbách vládě v Berlíně pořádnou lekci. Nejvíce hlasů, 42,5 procent, a jeden z přímých mandátů dostala kandidátka tureckého původu Muhterem Aras, muslimka a Zelená. Jestli tohle není blýskání na nové časy?

A už se mísí i hořké kapky do všeobecké euforie. „Hodina pokrytců“ nazvaly Sueddeutsche Zeitung volební euforii okolo Zelených a míní, že právě tohle vítězství  nejlépe ukázalo všechny rozpory a absurdity naší civilizace. Náš pohodlný život nám zaručuje mobilita, průmysl, energie, naše špatné svědomí chlácholíme v biomarketech, třídíme odpadky a jezdíme po dálnicích od jedné protiatomové demo k další. Snažíme se v malém dělat všechno lépe a ty velké strukturální problémy delegujeme té správné partaji – a hned se cítíme lépe.

Také demokracie žije z kompromisů, jinak to zatím neumíme a doufáme, že Zelení mohou v našem kapitalistickém systému aspoň něco usměrnit. Nedělejme si iluze, že tihle ‚noví‘ zelení občané přinesou také novou upřímnost a konsekventní změny v našem konzumním myšlení. Možná, až i Daimler přesedlá na šlapací auta.